Talonmaalauksessa tärkeintä on pohjatyö

Alexandra Peth (alexandra.peth a kemianteollisuus.fi), 27.6.2018

Alkukesä on perinteistä talonmaalauksen aikaa. Aloittelevan talonmaalaajan mieltä askarruttavat kuitenkin monet kysymykset – minkälainen maali tulisi valita, mitä pohjatyötä pinta vaatii, tai millaisessa säässä on hyvä maalata?

03 Talomaali Pixabay

Kuva: Pixabay

Virtasen maalitehtaan myyntipäällikkö Mauri Mikolan mukaan pahin aloittelijan virhe on marssia suoraan markettiin ja napata mukaan ensimmäinen miellyttävän sävyinen maalipurkki. ”Kaikki maalit eivät sovellu lainkaan ulkokäyttöön – tärkeää on siis varmistaa, että ostettu maali on todella ulkomaali”, Mikola naurahtaa, ”maalityyppien valtavan kirjon vuoksi aloittelevan maalaajan onkin turvallisinta asioida marketin sijaan asiantuntevassa erikoisliikkeessä.”

Valtaosa ulkokäyttöön soveltuvista maaleista on joko vesiohenteisia akrylaatti- tai öljypohjaisia maaleja. Mikolan mukaan akrylaattimaalilla voi maalata luonnonöljymaalin päälle ja toisin päin, kunhan maalattava pinta on käsitelty oikeaoppisesti. Ainoa yhdistelmä, josta Mikola varoittaa, on alkydiöljymaalin käyttö akrylaattimaalin päälle: ”Alkydiöljymaalit kiristyvät ja kutistuvat kuivuessaan, mikä voi aiheuttaa maalipinnan repeämisen irti alustastaan.”

Ennen maalin ostamista kannattaa kuitenkin tutustua tarkasti pintaan, jota ollaan maalaamassa. Mikolan mukaan lähtökohtana kannattaa käyttää talon aurinkoisinta seinää, joka on yleensä eteläseinä. Tällä seinällä sääolosuhteiden vaikutukset ovat näkyvimmät, jolloin on muun muassa helpompaa tutkia, mitä maaleja pinnalle on käytetty aiemmin. ”Erilaiset maalit vanhenevat eri tavalla. Esimerkiksi akrylaattimaalien uudelleenmaalaustarve ilmenee maalin eriasteisena irtoamisena, kun öljymaalit taas haalistuvat ja toisinaan lohkeilevat. Maalattavan pinnan kunto ja seinän aikaisemmat käsittelyt puolestaan kertovat sen, minkälaisia toimia pinta vaatii ennen uutta maalikerrosta”, Mikola havainnollistaa. Maalityypin lisäksi kannattaa tarkistaa, etteivät aikaisemmat pintakäsittelyt ole aiheuttaneet vauriota syvemmälle puuhun. ”Hiljattain tuli vastaan esimerkiksi tapaus, jossa oli syytä epäillä, että aikaisempi pintakäsittely oli aiheuttanut hirsikaiteiden lahoamisen”, Mikola kertoo.

Varsinaista uutta värikerrosta edeltävät toimenpiteet riippuvat siis edellisistä maalikerroksista ja uuden maalin koostumuksesta. Mikolan mukaan ulkomaalien ominaisuudet poikkeavat toisistaan niin valmistajien kuin tuotemerkkienkin välillä, minkä vuoksi on tärkeää tutustua käyttöohjeisiin huolella ennen maalaustyön aloittamista. Varsinaista värikerrosta edeltävä pohjakäsittely voi pitää sisällään esimerkiksi edellisen maalipinnan skrapaamisen ja puhdistamisen, käsittelyn homeen muodostumista estävällä pinnoitteella tai pohjamaalilla maalaamisen. ”Erityisen tärkeää on puhdistaa lähes kaikkiin taloihin muodostuva pintahome, joka ei ole ihmiselle vaarallista, mutta tulee poistaa joka tapauksessa uuden maalikerroksen alta siistin ja kestävän lopputuloksen takaamiseksi”, Mikola korostaa. 

Talonmaalausprojektin ajankohdaksi suositellaan usein alkukesää, jolloin on tyypillisesti kuivaa ja poutaista. Mikolan mukaan talonmaalaus kuitenkin täysin mahdollista aloittaa myös myöhemmin. Loppukesästä tai alkusyksystä maalaavan on tosin huomioitava viilenevän ja pimenevän sään vaikutukset: ”Loppukesästä lisääntyvä ilmankosteus hidastaa kuivumisprosessia. Lisäksi esimerkiksi öljypohjaiset maalit, joiden kuivuminen perustuu hapettumiseen, kuivuvat hitaammin pimeässä kuin valoisassa”, Mikola avaa. ”Toisaalta tietyillä öljypohjaisilla maaleilla on mahdollista maalata jopa kahdenkymmenen asteen pakkasessa”, Mikola huomauttaa. Tällöin maalatun pinnan kuivuminen perustuu sublimoitumiseen eli ilmiöön, jossa aine muuttaa muotoaan kiinteästä suoraan kaasumaiseksi. Mikäli kesän helteet haluaa käyttää grillaamiseen ja rantatuolissa loikoiluun, maalausprojektiin voi siis tarttua vaikka vasta kevättalvella.

Roosa Kontiokari: Kirjoittaja on viestinnän opiskelija, joka rakastaa räiskyvää keltaista, mutta päätyy silti aina ostamaan mustia vaatteita.Takaisin