Terkkuja Zagrebista - tutustu väriteollisuusyhdistyksen opiskelijastipendiaattiin

Alexandra Peth (alexandra.peth a kemianteollisuus.fi), 16.10.2018

Minä olen Sanna, 25-vuotias kemian opiskelija. Viime keväänä minulle tarjottiin huikeaa mahdollisuutta lähteä ulkomaille opiskelemaan. Väriteollisuusyhdistys valitsi minut stipendiaatikseen ranskalaiseen kemian teollisuuden instituuttiin ITECHiin opiskelemaan väriteollisuusalan insinööritutkintoa. Opinnot ITECHissä ovat minun kohdallani kaksivuotiset ja alkavat vaihtolukukaudella Zagrebin yliopistossa Kroatiassa. Miten päädyin tänne?

Sanna Korhonen Itech

Suomessa opiskelin Helsingin yliopistolla kemiaa noin viisi vuotta, olen luonnontieteiden kandidaatti ja kerkesin suorittaa vuoden verran maisteriopintoja, pääasiassa polymeerikemiaa, ennen ITECHiin päätymistä. Puhun päätymisestä, sillä tämä ei todellakaan ollut pitkään harkittu suunnitelma. Eräänä päivänä opiskelijoiden sähköpostilistalle tuli ilmoitus Väriteollisuusyhdistyksen tarjoamasta mahdollisuudesta lähteä Ranskaan opiskelemaan väriteollisuusalaa. Lyhyen professorin konsultoinnin jälkeen rupesin kokoamaan hakemusta ja pian istuinkin jo Väriteollisuusyhdistyksen haastattelussa.

Yliopisto-opintojen lisäksi minulle on kertynyt aika tavalla kokemusta ulkomailla olosta: olen viettänyt lukioaikana vuoden vaihdossa Ecuadorissa ja yliopisto-opintojen lomassa olen työskennellyt Itävallassa ja Italiassa matkaoppaana. Luulen, että vahva kansainvälinen tausta vakuutti ainakin suomalaiset haastattelijani siitä, että olisin hyvä vaihtoehto stipendiaatiksi.

Useimmille ranskalaisille opiskelijoille ITECH on kolmivuotinen koulu ja heillä on kouluun tullessa kandidaatin tutkinto, joka kestää tyypillisesti Ranskassa kaksi vuotta. Aiempien opintojeni johdosta minä pääsin aloittamaan opinnot suoraan toisesta lukuvuodesta. Koulun valintaprosessiin kuului muun muassa haastattelu koulun edustajien kanssa, missä selvitettiin motivaatiotani koulutukseen sekä aiempien opintojen kattavuutta.

Olen ollut Zagrebissa nyt noin viikon. Luennot eivät ole vielä alkaneet, meillä on ollut vain lyhyt briiffaus syksyn opinnoista. Ensimmäiset päivät olen viettänyt tutustumalla uuteen kotikaupunkiin ja uusiin luokkakavereihin. Tunnelma on koulun suhteen odottava. Tiedän, että kaikki syksyn kurssit toteutetaan Zagrebissa intensiivikursseina, joten opintojen rytmi on aivan toinen kuin Suomessa. Odotan jännityksellä, miten näkökulma opinnoissa muuttuu, kun vaihdan tutkijankoulutuksesta insinöörikoulutukseen. Vatsassa on perhosia, kunpa koulu alkaisi jo!

Terkkuja Zagrebista!

-Sanna

Itech Euro 2

Kuvassa ITECHIN EURO 2 –luokka Zagrebissa.Takaisin