Ensimakua Ranskasta

Alexandra Peth (alexandra.peth a kemianteollisuus.fi), 26.2.2019

Kroatian vaihtolukukausi on nyt taputeltu loppuun ja olen viimein muuttanut Lyoniin. Aloitin jo torstaina ensimmäisen ranskankurssin ja tapasin samalla muita Lyonissa opiskelevia vaihto-oppilaita. Kotiutuminen uuteen kaupunkiin on alkanut ja olen päässyt tutustumaan paikalliseen ruokakulttuuriinkin.

Viimeisillä Zagrebin opiskeluviikoilla sain jo hieman ensimakua ranskalaisten luennoitsijoiden tavoista, kun kolloideista luennoiva ranskalainen opettajamme tuli itse paikanpäälle Zagrebiin. Olimme saaneet joulun alla etäopiskelumateriaalin, mistä luennoitsijamme oli luvannut pitää kokeen tammikuun ensimmäisenä koulupäivänä. Odotin kokeen olevan helppo monivalintatesti, millä luennoitsija tsekkaisi, että olemme käyneet materiaalin läpi ja perusteet ovat suunnilleen hallussa. Olin väärässä. Tentti kesti kokonaisuudessaan noin kaksi tuntia ja sisälsi muun muassa laskutehtäviä, joita varten kaavat olisi pitänyt osata ulkoa. Kokemus oli melko opettavainen, ja varsinaista tenttiä varten valmistauduin perusteellisemmin ja opettelin muun muassa tärkeimmät kaavat ulkoa. Luennoitsijamme käytti myös viimeiset luennot Zagrebissa tehtävien läpikäymiseen ja kertoen meille, millaisia vastauksia hän odottaa. 

Kaikesta valmistautumisesta huolimatta kurssin varsinainen tentti oli edelleen lievä järkytys, tällä kertaa ei niinkään kysymysten vaikeustason osalta, vaan kysymysten ja materiaalin määrän vuoksi. Tenttikysymyksiä oli kahdellatoista sivulla ja tämän lisäksi saimme pari sivua liitteitä tehtäviä varten, sekä yhden artikkelin luettavaksi. Tenttiaikaa oli ruhtinaalliset kaksi tuntia. Suomessa olen tottunut tentteihin, joissa on 4-5 laajaa kysymystä tai noin 6-10 lyhyttä tehtävää ja joista suoriudun keksimäärin kolmessa vartissa. Ranskalaisessa tentissä vietin koko tenttiajan viimeistä minuuttia myöten ja kirjoitin käytännössä koko ajan. Muistan katsoneeni jäljellä olevien tenttipapereiden määrää noin tentin puolivälissä ja miettineeni, ettei tämä tule ikinä valmiiksi. Sain lopulta vastattua kaikkiin tenttikysymyksiin, ja luulen, että suurin osa vastauksista on ollut melko kelvollisia, vaikka tentin lopussa ei enää ollut aikaa avata vastauksia. Odotan jännityksellä tenttiviikkoja kevätlukukauden lopussa, sillä kuulemma yli 90% ITECH:n tenteistä on suurin piirtein tällaisia. 

Zagrebin opintojen jälkeen meillä oli noin viikko aikaa viimeistellä ja palauttaa ensimmäisen lukukauden kirjoitustehtävät, minkä jälkeen meillä oli viikon loma ennen opintojen jatkumista Ranskassa. Muutto Lyoniin sujui hyvin, minua oli bussiasemalla vastassa koulumme työntekijä, joka auttoi minua asunnon avainten haussa sekä matkakortin hankinnassa. Ranskaan kotiutumisen oleellisena osana kävin tietenkin laskettelemassa Ranskan Alpeilla. 

Huomenna aamulla suuntaan ITECH:iin kevätlukukauden ensimmäistä koulupäivää varten. Fiilikset ovat odottavat, kuten noin viisi kuukautta sitten Zagrebissakin. Hullua, miten nopeasti aika lentää, kun viilettää maailmalla!

Terkkuja Ranskasta!
SannaTakaisin