Bok! Moi! - Sanna bloggaa Zagrebista

Alexandra Peth (alexandra.peth a kemianteollisuus.fi), 14.11.2018

Syksy on saapunut Zagrebiin. Arki alkaa muotoutua ja koulu on nyt lähtenyt rullaamaan. Olen saanut tuntumaa luentoihin, labroihin ja ekoihin tentteihin. Kuten ensimmäisessä postauksessa kerroinkin, järjestetään kurssit täällä Zagrebissa intensiivikursseina. Minulla on nyt kaksi ensimmäistä kurssia takana.

Alkulukukausi on opiskeltu polymeerien rakenteita ja ominaisuuksia sekä polymerointi- ja karakterisointimenetelmiä. Aiheet ovat olleet minulle suurimmaksi osaksi entuudestaan tuttuja, joten ensimmäiset kurssit ovat toimineet lähinnä kertaavina. Kokonaan uutta asiaa minulle oli polymeeriseosten valmistus ja sekoittumattomien polymeerien kompatibilisointimenetelmät, eli miten sekoittumattomia polymeerejä voidaan käsitellä, jotta ne muodostaisivat vakaampia seoksia. Tällaiset seokset ovat ominaisuuksiltaan hyödyllisempiä kuin käsittelemättömät seokset.  

Blogi Sanna Kuva 1

Kuvassa vasemmalla suspensiopolymeroinnilla tehtyjä poly(vinyyliasetaatti)-helmiä. Oikealla suulakepuristettua polypropyleeni-”spagettia”. 

Molempiin ensimmäisiin kursseihin kuului labratyöt, missä pääsimme muun muassa tekemään erilaisia polymerointeja, mittaamaan polymeeriliuoksen viskositeettia sekä testaamaan muovien pursotusta ja mittaamaan mekaanisia ominaisuuksia. Suomessa suorittamiini labrakursseihin verrattuna täällä päästiin melko vähällä; kaikki työt tehtiin ryhmissä ja labra-assistentti oli koonnut laitteistot yleensä valmiiksi. Oli hauska nähdä, miten suspensiopolymeroinnista tuli tuotteena pieniä kiinteitä polymeerihelmiä ja miten sulanut polymeerinauha työntyi pursottimesta ulos. Labratyöt ovat aina olleet lemppariosuuteni kemian opinnoissa, eikä tämäkään kerta tehnyt poikkeusta. 

Viime viikolla meillä oli kaksi tenttiä. Uusien luennoitsijoiden tentit jännittävät aina enemmän kuin tuttujen luennoitsijoiden, sillä painotuksia ja eri osa-alueiden tärkeyttä on vaikea arvioida etukäteen. Lisäksi minusta olisi noloa, jos näin tuttujen aiheiden tentit menisivät aivan penkin alle! Tunnelma tenttien jälkeen oli onneksi hyvä, pieniä virheitä sattuu toki aina, mutta näin jälkikäteen voi vain odotella luennoitsijoiden arviointia.

Zagrebissa suoritettavien kurssien lisäksi lukukauteemme kuuluu vieraan kielen verkkokurssi, joka minulla on ranskan alkeita, laaja ryhmissä tehtävä kirjallisuuskatsaus, pari etäkurssia sekä raportti Kroatian kulttuurista tekemistämme havainnoista. Kirjallisuuskatsauksemme aihe on kiinteillä partikkeleilla stabiloidut emulsiot, ja aihe vaikuttaa mahdollisesti lukukauden mielenkiintoisimmalta. Katsauksen pituus vain hieman jännittää, sillä työn pitäisi olla noin 40 - 50 sivuinen eli tuplat omaan kandidaatintutkielmaani verrattuna. Ranskan opiskelu tuntuu tuottavan jo hieman tulosta, sillä pystyn seuraamaan jo jonkin verran ainakin kirjoitettua ranskaa ja joskus pääsen kärryille keskustelun aiheesta. Ennen ITECH:sta valmistumista minun tulee läpäistä ranskan kielikoe, joten olin todella iloinen, kun kuulin, että saan opiskella vieraana kielenä ranskaa. Tuntuu kuitenkin hieman oudolta olla opiskelematta kroatiaa, kun kuitenkin asumme täällä neljä kuukautta.

Tänään aloitimme kaksi uutta kurssia; seuraavien viikkojen aiheina ovat polymeerimateriaalien lisäaineet, nanoteknologia ja polymeerikomposiitit. Aiheet ovat minulle miltei täysin vieraita, joten odotan innolla tulevien viikkojen antia. 

Blogi Sanna 1

Terkkuja Zagrebista

-SannaTakaisin