Keltainen – valoisa ja voimakas

Alexandra Peth (alexandra.peth a kemianteollisuus.fi), 23.3.2018

Keltainen Seina Ja Pyora

Keltainen väriaistimus syntyy, kun silmän vihreälle ja punaiselle valolle herkät tappisolut herkistyvät silmään saapuvan valon aallonpituuksille. Keltaisen värin näkeminen aiheuttaa tutkimusten mukaan muun muassa aivojen vireystilan kohoamista, pulssin kiihtymistä ja verenpaineen nousua. Onkin ymmärrettävää, miksi väri yhdistetään toisaalta iloon ja energisyyteen, toisaalta vaaraan ja valppauteen. Kenties tässä piilee myös syy sille, minkä takia koululaisille jaettavat lyijykynät ovat keltaisia.

Ihmiskunta on hyödyntänyt keltaisen sävyjä eri käyttötarkoituksiin jo pitkään, mikä on mahdollista keltaisten helpon saatavuuden ansiosta. Keltaisia väriaineita voidaan hankkia luonnosta esimerkiksi kasveista ja maaperästä: savesta polttamalla valmistetun keltaokran jäämiä on löydetty Etelä-Afrikasta yli 75 000 vuotta vanhoista keramiikkaesineistä, ja kurkumapohjaisten keltaisten pigmenttien käytöstä Intian niemimaalla on merkkejä jopa vuosituhansien takaa. Myöhemmillä vuosisadoilla kemian ja teknologian kehittyessä opittiin valmistamaan moninaisemmin erilaisia keltaisen sävyjä sulia metalleja hapettamalla. Näin syntyivät muun muassa lyijytina- ja krominkeltainen, joita on käytetty niin antiikin keramiikassa, renessanssitaiteen mestariteoksissa kuin tavallisten asuintalojen seinämaaleissakin. Nykyisin värit valmistetaan synteettisesti valmistetuilla pigmenteillä. Esimerkiksi lyijykeltaista korvataan ulkomaaleissa eräänlaisilla epäorgaanisilla metallikompleksipigmenteillä. Toisaalta myös keltaokran kaltaiset rautaoksidipitoiset maavärit ovat edelleen käytössä niin ulko- kuin sisämaaleissakin.

Jos keväinen auringonvalo ja sulava maa innostavat pintaremonttiin, pirteän keltaisella voi sisustaa kotia. Teknoksen värisuunnittelija Katja Viimavirran mukaan kevät innostaakin tyypillisesti ihmisiä uudistamaan kotejaan. ”Keväällä herätään ikään kuin uuteen elämään”, Viimavirta toteaa. Valoon ja energiaan liittyvistä konnotaatioista huolimatta keltaisen värin menekki ei keväisinkään ole muita värisävyjä mittavampaa. Kirkasta keltaista myydään Viimavirran mukaan lähinnä huonekalujen maalaamiseen. ”Kodista halutaan tehdä väreillä rauhoittumisen paikka”, Viimavirta kertoo. Erityisesti tämän kevään trendinä ovat murretut, maanläheiset sävyt. Trendikkäässä kodissa keltaisen sävyt näkyvät siis seinillä murrettuina sävyinä tai huonekaluissa energiaa tuovina yksityiskohtina.  

 

 Roosa Kontiokari: Kirjoittaja on viestinnän opiskelija, joka rakastaa räiskyvää keltaista, mutta päätyy silti aina ostamaan mustia vaatteita.Takaisin